nuttige weetjes - honden

aanschaf van een nieuwe pup

castratie en sterilisatie

vaccineren

ouder wordende hond

hond mee op reisaanschaf van een nieuwe pup

informeer u goed!

Puppy's zijn altijd schattig: of het nu gaat om een Chihuahua, een Engelse Bulldog of een Ierse wolfshond, in het begin zijn ze allemaal klein en dus per definitie ook schattig en lief. Bedenk echter op voorhand dat kleine hondjes groot kunnen worden. Stel uzelf de vraag welk type hond het beste bij u, uw gezin en uw leefomgeving past. Wilt u een actieve hond of eerder een rustig type? Woont u op een appartement of in een huis met tuin? Heeft u (kleine) kinderen? Heeft u vaak de mogelijkheid om de hond uit te laten of heeft u het juist erg druk? Al deze - en nog een heleboel andere - factoren spelen een belangrijke rol bij de keuze van een puppy. Denk hierover goed na VOOR u naar een nestje gaat kijken, want eens die kleine snoetjes u aankijken, is het erg moeilijk om nee te zeggen...

En daarna?

Eens de keuze gemaakt is, begint de zoektocht naar een nestje. Vandaag de dag zijn er tal van media beschikbaar: dierenmagazines met adressen van fokkers per ras, websites van kwekers, dierenwinkels en dierenasielen, maar ook sites waarop particulieren de pups van een toevallig nestje te koop kunnen aanbieden. Het aanbod is zo groot dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Om een goede keuze te maken, kunt u best volgende punten indachtig houden:

Fokker, dierenwinkel, dierenasiel of particulier?

Is het uw allereerste hond? Kies dan liever voor een fokker van 1 of enkele rassen. Deze mensen kunnen u meestal alles vertellen wat er te weten valt over de rashonden die zij aanbieden. Dierenwinkels werken vaak samen met grotere fokkers (dus van meerdere rassen). Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, maar informeer hiernaar en kijk hoe u zich voelt bij de verkregen uitleg: heeft u voldoende informatie gekregen? Pups uit een dierenasiel zijn vaak al iets ouder en hebben dan al ��n of meerdere eigenaars (en dus ervaringen) gehad. Een dergelijke hond is zeker geschikt als u al enige ervaring heeft met honden, maar misschien iets minder als het om een eerste hondje gaat. Ook hier geldt de regel dat elk dier en elke dierenbescherming weer anders is: vraag uitleg aan de medewerkers: wat kunnen ze u over de hond vertellen? Bij de aanschaf via een particulier kan het twee kanten uit: sommige eigenaars geven erg uitgebreide info, anderen dan weer niet.

Waar moet ik op letten bij de keuze van een pup?

Met stip op ��n: krijgt u de ouders of in ieder geval het moederdier te zien?

Natuurlijk wilt u de teef niet te veel stresseren en natuurlijk kan zij wat agressiever reageren ter bescherming van haar nest. Toch is het belangrijk dat u een goede indruk krijgt van het moederdier: ziet zij er gezond uit, vertoont zij een relatief normaal gedrag (mogelijks dus wat beschermend tegenover haar nest), is ze erg bang of juist dominant? Vraag ook altijd naar de dekreu: is het een eigen hond of is de teef op verplaatsing geweest voor de dekking? Wat kan de fokker u over deze reu vertellen?

Ziet de pup er gezond uit?

Heel wat mensen zijn gecharmeerd door "de stilste van het nest" of "het pupje dat niemand anders wil". Uiteraard verdienen deze hondjes ook een kans! Maar bedenk dat er vaak een reden is waarom deze pups nog achtergebleven zijn. Wordt er gehoest of gesnotterd? Zitten er pups tussen met lopende oogjes of dikke buikjes? Kijk ook naar het nest: ligt er diarree of braaksel in de omgeving? Pups die samen met een antibioticumkuurtje naar huis worden gegeven, zijn daadwerkelijk ziek! Uiteraard wil u dat schattige bolletje wol zo snel mogelijk mee naar huis nemen, maar bedenk dat het vaak beter is om het diertje eerst te laten genezen. De meeste fokkers, dierenwinkels, asielen en particulieren zullen hier ook begrip voor hebben of zullen het uit eigen beweging voorstellen. Wees echter niet t� wantrouwig: het meegeven van een ontwormingskuur of een behandelingsschema ivm wormen, vlooien en vaccinatie is juist een leuke service van de verkoper!

Welke indruk krijg ik van de omgeving?

Zitten de pups in een schoon hok? Zitten ze bij de moeder of ergens apart? Fokkers laten de pups nog wel eens rondlopen tussen de volwassen dieren. Dit kan in een kennel of in een woonkamer zijn. Uiteraard kan die omgeving niet spick and span zijn. Wel is dit gunstig bestreffende de socialisatie van de pup. Zeker in een woonkamer leren ze op die manier ook vreemde geluiden kennen zoals een stofzuiger, het rammelen met potten en pannen,enz. Uiteraard is elke situatie weer anders. Wees daarom bedachtzaam, maar luister ook naar argumenten van de fokker/verkoper/... Globaal genomen kan u wel stellen dat die situaties waarbij mensen vlug-vlug een pup in handen geduwd krijgen geen goed teken zijn...

Stel vragen

Heel wat mensen worden een beetje overdonderd en vergeten vragen te stellen. Het is natuurlijk ook allemaal erg spannend. Vaak voelen mensen zich ook enigszins geremd en willen ze vooral niet "te veel" vragen stellen. Bedenk echter dat het gaat om de aanschaf van een huisdier wat u liefst nog vele jaren bij u zal hebben. Het is een belangrijke beslissing, waar u volledig achter moet kunnen staan. Als u met twijfels zit of vragen hebt bv. betreffende hoger vermelde punten, wees dan niet benauwd om deze vragen ook te stellen. Elke goed bedoelende fokker, winkeluitbater, particulier of asielmedewerker zal dit begrijpen en zelfs waarderen. Uiteindelijk willen ook zij dat de pup in een goede thuis terechtkomt!

Een pup in huis

Nu begint het echte werk! Het wegwijs en zindelijk maken van de pup en de algemene opvoeding. Dat is echter het onderwerp van weer een ander stukje tekst!

Tot slot

Het is onmogelijk om in dit artikel een antwoord te formuleren op alle mogelijke vragen ivm de aanschaf van een pup. Zoals reeds vermeld, is elke situatie weer anders. Toch kunnen bovenvermelde richtlijnen u hopelijk helpen bij het zoeken naar en vinden van een fijne nieuwe huisgenoot! Heeft u nog vragen ivm een eventuele aankoop, kom dan gerust eens langs op de praktijk of maak telefonisch een afspraak indien u graag meer uitleg wil.

 

 

castratie en sterilisatie

wat is de beste keuze?

Wij zetten voor u de voor en nadelen op een rijtje.


Voordelen van castratie

 • Aggresief en dominant gedrag: Dit gedrag kan verminderen na kastratie waardoor een hond makkelijker handelbaar wordt. Al geeft dit geen garantie, vaak spelen hier ook andere factoren mee zoals het karakter van de hond en aangeleerd gedrag. Soms zal het dan nodig zijn om na de ingreep verder te gaan met een gedragstherapeut.
 • Verminderd territoriumgedrag
 • Verminderde kans op voorhuidsontsteking
 • Verdwijnen van hyperseksueel gedrag. Indien uw hond om deze reden regelmatig wegloopgedrag zou vertonen, zal ook dit stoppen.
 • Minder kans op prostaatproblemen, testikeltumoren en perineale breuken.

Nadelen van castratie

 • Gevoeliger voor gewichtstoename: het kan helpen om meteen na de operatie de hoeveelheid van de voeding van uw hond met 30% te minderen.
 • Verandering van vachtstructuur bij bepaalde rassen
 • Hou er rekening mee dat het zes weken kan duren alvorens u gedragsverandering kan opmerken, dit is de periode die nodig is voor het zakken van de hoeveelheid geslachtshormonen. Het is dan ook belangrijk in gedachte te houden dat uw hond deze periode nog vruchtbaar kan zijn.Voordelen van sterilisatie

 • Sterk verminderde kans op melkkliertumoren: indien u uw hond laat steriliseren voor de eerste loopsheid is de kans op latere ontwikkeling van melkkliertumoren haast nihil. Na een eerste loopsheid heb je 7% kans en wacht je nog meerdere loopsheden af heb je meteen 25% kans op melkkliertumoren: dit is ��n hond op vier! Dit wil niet zeggen dat het geen zin meer heeft om op latere leeftijd te steriliseren. Mammatumoren staan namelijk onder invloed van oestrogenen en deze verdwijnen na sterilisatie.
 • Geen loopsheden meer: een hormonaal actieve hond wordt tweemaal per jaar loops, dit gaat vaak samen met bloedverlies, een onaangename geur en extra aandacht voor opdringerige reuen.
 • Geen schijndracht meer: dit kan voorkomen na elke loopsheid en geeft dezelfde symptomen als een echte dracht. De teef wordt aanhankelijk, zeurderig en flauw. Soms krijgt ze nestdrang en gaat ze knuffels of ander speelgoed verdedigen alsof het pups zijn. Het helpt de hond niet om dit gedrag aan te moedigen of te bemoederen. Men kan best speeltjes en knuffels verstoppen en haar afleiden met bv. wandelen. In de meeste gevallen gaat dit gedrag vanzelf weer over na twee tot vier weken. Soms gebeurt het dat zelfs de melkproductie op gang komt: in dat geval komt u best wel even langs voor medicamenteuze behandeling ter voorkoming van melkklierontsteking of mastitis.
 • Voorkomen van een baarmoederontsteking: de pyometra of ontsteking van de baarmoeder is een levensbedreigende conditie die geregeld voorkomt bij oudere, niet-gesteriliseerde teven.
 • Minder kans op het ontwikkelen van suikerziekte.

Nadelen van sterilisatie

 • Gevoeliger voor gewichtstoename: het kan helpen om meteen na de operatie de hoeveelheid van de voeding van uw hond met 30% te minderen.
 • Verandering van vachtstructuur bij sommige rassen.
 • Urine-incontinentie: zelden komt het voor dat gesteriliseerde teven, meestal jaren na de operatie, minder controle krijgen over de blaas. Dit uit zich meestal in onwillekeurig urineverlies tijdens rust en is in bijna alle gevallen perfect te behandelen met medicatie.
 • Uiteraard is het belangrijk u goed te informeren over deze ingreep: wij beantwoorden graag uw vragen of twijfels. In het algemeen wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. Wij adviseren dan ook te steriliseren op een jonge leeftijd.vaccineren

Tegen welke ziekten kan gevaccineerd worden?

 • Hondenziekte - Verschijnselen zijn acuut en ernstig, met o.a. hoge koorts, diarree, ontstoken ogen, longontsteking en hersenverschijnselen, met vrijwel altijd een dodelijk verloop.
 • Besmettelijke leverziekte - Vooral voor jonge dieren een, door de ernstige verstoring van de leverfunctie, vaak zeer snel dodelijk verlopende ziekte. Soms zijn de verschijnselen milder en kan een hond herstellen.
 • Parvovirusdiarree - De ziekte gaat samen met hoge koorts, braken, bloederige diarree en grote kans op uitdroging. Vooral bij jongere dieren, maar bij iedere hond met onvoldoende weerstand kan het verloop levensbedreigend zijn. Het virus verspreidt zich via ontlasting.
 • Ziekte van Weil (leptospirose) - Het bekendste is de vorm die via rattenurine wordt overgebracht en dus kan voorkomen in en bij water waarin ratten kunnen zitten. Deze ziekte is ook gevaarlijk voor de mens. Een andere vorm van leptospirose wordt via urine van hond op hond overgebracht. De ziekteverschijnselen berusten vooral op de ernstige gevolgen van een stoornis in lever- en nierfunctie en het verloop is vaak dodelijk.
 • Kennelhoest - De oorzaak hiervan is een combinatie van virussen (o.a. het para-influenza virus), een bacterie (Bordetella) en vaak ook invloed van de omstandigheden waarin veel honden bij elkaar zijn, zoals in pensions. De ziekte uit zich vooral door een hinderlijke hoest, meestal zonder echt ernstige ziekteverschijnselen, maar vaak wel in een nogal hardnekkige vorm.
 • Hondsdolheid (rabi�s) - Een zeer ernstige, ook voor de mens levensgevaarlijke ziekte met zenuwverschijnselen. Verspreiding gaat via speeksel, vooral via bijtwonden. Het vaccinatie schema bestaat uit een puppyinenting op 6 weken leeftijd, en daana een volledige inenting op 9 en 12 weken. Vervolgens jaarlijks een herhaling waarvoor u een herinneringskaartje in de bus krijgt!ouder wordende hond

 • Elke diersoort heeft een verschillende gemiddelde levensduur. Binnen eenzelfde diersoort kan de gemiddelde levensduur zelfs vari�ren naargelang het ras. In het algemeen noemen wij een hond boven de 7 jaar een senior. Bijna ��n op de drie honden in ons land behoort tot deze groep. Kleine rassen worden over het algemeen ouder dan grote rassen.

  De ene hond kan op zijn zevende al minder energie hebben, terwijl een andere twaalfjarige hond zich nog kan gedragen als een actieve jonge hond. Er kunnen dus grote individuele verschillen zijn. Natuurlijk is een hond zo oud als hij zich voelt, maar met het ouder worden treden toch geleidelijk een aantal lichamelijke veranderingen op.

  Het verouderen gaat ook gepaard met een groter risico op allerlei aandoeningen. Af en toe een bezoek aan de dierenarts kan zeker bijdragen tot het behoud van de gezondheid van uw ouder wordende hond. Soms worden symptomen van een ernstige aandoening verkeerdelijk ls “normaal voor een oudere hond” ge�nterpreteerd door de eigenaar.

  Een regelmatig bloedonderzoek is zeker aan te raden. Soms kan uw dierenarts nog andere bijkomende onderzoeken aanraden, zoals een radiografie, een echografie, een ECG (hartonderzoek) of andere. Zo kunnen bepaalde aandoeningen vroegtijdig opgespoord worden. Een tijdige behandeling kan de levensduur van uw huisdier aanzienlijk verlengen en de levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren.Hoe help ik mijn hond tijdens zijn seniorjaren?

 • Zorg voor een comfortabele, zachte en propere ligplaats. Tegenwoordig bestaan er zelfs “orthopedische bedden” voor de met arthrose geplaagde viervoeter.
 • Zorg voor dagelijks vers water en een aangepaste seniorvoeding. Waarom? Het is normaal dat uw huisdier bij het ouder worden wat minder actief wordt. Hierdoor heeft uw hond ook minder calorie�n nodig. Een aangepaste seniorenvoeding is niet enkel qua calorie�n, maar ook qua voedingsstoffen volledig aangepast aan het leven van een oudere hond. Noteer veranderingen in de wateropname en de eetlust.
 • Verwacht niet teveel van uw seniorhond! Hij of zij zal wel achter een balletje willen rennen, maar doe dit met mate. Arthrose, leeftijdsgebonden spieratrofie (verminderde spieromvang) en andereouderdomsproblemen kunnen hun tol eisen.


Wanneer moet ik mijn dierenarts raadplegen?

Als uw oudere hond ��n of meer van de volgende symptomen heeft:

 • Toegenomen stijfheid of manken, moeilijker trappen lopen, moeilijk opstaan
  Dit kan bijvoorbeeld wijzen op arthrose. Tegenwoordig bestaat er goede medicatie om de pijn die deze aandoening veroorzaakt te verminderen.
 • Slecht ruikende mondgeur, bloedend tandvlees
  Een goede mondhygi�ne is niet enkel belangrijk voor de tanden en de mond, maar ook voor de algemene gezondheid! Bij elke kauwbeweging van een erg ontstoken mond kunnen kiemen in het bloed dringen en zo hart, lever en nieren bereiken. Bij het verouderen kan er tandplak, tandsteen en tandvleesontsteking ontstaan. Een tandreiniging, samen met aangepaste medicatie en voeding kan noodzakelijk zijn. Daarenboven kunnen gezwellen in de mond, algemene infecties en ziekten zoals nierinsuffici�ntie een slechte mondgeur veroorzaken.
 • Overmatig hijgen tijdens/na een inspanning, regelmatig hoesten
  Dit kan wijzen op problemen van hart en bloedvaten. Veel oudere honden krijgen door slijtage problemen met de hartkleppen en daardoor hartinsuffici�ntie. Een snelle diagnose en aangepaste medicatie kan erge problemen voorkomen.
 • Problemen met de melklieren en de geslachtsorganen
  Let bij een ouder wordende, niet gesteriliseerde teef zeker ook op de loopsheden. Noteer wanneer ze loops wordt. Dit kan uw dierenarts extra informatie verschaffen als uw hond verdacht wordt van een baarmoederprobleem. Controleer haar ook regelmatig zelf op gezwellen van de melkklieren of vraag uw dierenarts om dit te doen bij iedere check up. Bij een ouder wordende reu moet gelet worden op teelbalkanker en/of een vergrote prostaat.
 • Verandering in gewicht en/of eetlust
  Uw hond krijgt best een voeding aangepast aan zijn leeftijd en gezondheidstoestand. Naargelang deze toestand kan uw dierenarts u een speciaal aangepaste voeding aanraden, bv. bij nierproblemen, zwaarlijvigheid, tandproblemen,… Signaleer elke verandering in gewicht en/of eetlust aan uw dierenarts. Dit kan soms wijzen op een inwendig probleem.
 • Veranderingen in wateropname en plasgedrag
  Als uw hond veel meer gaat drinken dan voorheen, wijdt dit dan niet aan “de leeftijd”. Dit is vaak een symptoom van een ernstig probleem. De meest voorkomende oorzaken van een verhoogde wateropname zijn suikerziekte, slecht werkende nieren en bij vrouwelijke dieren een baarmoederontsteking. Urinedruppelen en/of in huis plassen zijn ook probleemsignalen. Dit kan o.a. wijzen op infecties, steentjes in de blaas of urinewegen, een verminderde controle over de blaas en bij reuen prostaatproblemen.
 • Vermindering van de zintuiglijke functies (al dan niet plotse blindheid, gehoorverlies), scheve kopstand
  Verschillende oorzaken zijn mogelijk, consulteer uw dierenarts. Bij een suikerzieke hond kan er zich bijvoorbeeld in een paar dagen tijd staar (cataract) ontwikkelen.
 • Cognitieve veranderingen, gedragsveranderingen
  Honden kunnen, net zoals mensen, lijden aan leeftijdsgebonden dementie. Een aantal symptomen hiervan kunnen zijn: algemene verwarring (uw hond herkent u niet meer zo vlot), desori�ntatie, blaffen op ongepaste tijdstippen (bv. ’s nachts en zonder reden), de dag voor de nacht nemen en omgekeerd, in huis plassen, ... Er bestaat een behandeling die een deel van de honden doet verbeteren. Ook kunnen sommige hormonale aandoeningen, problemen met zicht en gehoor of chronische pijn aanleiding geven tot agressief gedrag.
 • Haarverlies en/of een slechte huid
  Dit kan natuurlijk op elke leeftijd voorkomen, maar het mag zeker niet genegeerd worden. Honden kunnen hun huid enorm beschadigen door te likken, te bijten en te krabben. Huidtumoren, wratten en talgklierontstekingen komen frequenter voor bij oudere dieren, Dus hoe sneller de hond onderzocht en behandeld wordt, hoe beter.

Deze lijst is niet limitatief. Als u denkt dat uw oudere hond “niet zichzelf is” aarzel dan niet om hem of haar te laten nakijken door uw dierenarts want het verbeteren van zijn of haar levenskwaliteit kan vaak al gebeuren via weinig ingrijpende adviezen en/ of onderzoeken.

TIP: vul deze lijst in en breng hem mee tijdens het consult!
hond mee op reis

START dan NU met een gepaste behandeling tegen TEKEN en HARTWORMEN en vaccineer uw hond tijdig tegen de ZIEKTE VAN LYME!!

Wanneer u van plan bent uw hond mee te nemen naar het buitenland deze zomer, zijn er een aantal zaken waar u zeker rekening mee moet houden. Namelijk in andere landen komen vaak andere parasieten voor dan bij ons, dus geschikte preventie is absoluut noodzakelijk!!

Op onderstaande kaart kan u zien welke de voorkomende parasieten zijn in de verschillende landen van Europa. Naargelang waar u op reis gaat, dient een aangepaste behandeling te worden ingezet!! U kan ons steeds contacteren voor informatie hieromtrent.

groen: reguliere wormsoorten, vlooien, teken
geel: reguliere wormsoorten, vlooien, teken en de vossenlintwormen
rood: reguliere wormsoorten, vlooien, teken, zandvliegjes en hartwormen

Teken

Tekenpreventie is zeer belangrijk: in het buitenland, maar ook bij ons!!

Teken kunnen heel vervelend zijn wanneer ze zich vasthechten op de huid van de hond. Maar ze zijn ook overdragers van een aantal belangrijke ziekten. De meest bekende is ongetwijfeld de ziekte van Lyme (Borreliose), veroorzaakt door de bacterie Borrelia. Ook in Belgi� is aangetoond dat een groot deel van de teken drager is van deze bacterie. In de Zuiderse landen (Spanje, Portugal, Zuid-Frankrijk, Itali�,...) komen andere tekensoorten voor, die ook bijkomende ziekten kunnen overdragen. Voorbeelden hiervan zijn onder meer Babesiose en Ehrlichiose, beiden veroorzaakt door parasieten die de bloedcellen aantasten. Dus ook op reis is het uitermate belangrijk uw hond optimaal te beschermen tegen teken!!

Hoe?

Om te voorkomen dat teken zich vasthechten, dient men MAANDELIJKS een spot-on aan te brengen. Geschikte producten zijn verkrijgbaar bij ons op de praktijk.

Om uw hond te beschermen tegen LYME, is een VACCIN beschikbaar. Dit vaccin dient de eerste maal gezet te worden ten laatste 2 MAAND VOOR VERTREK!! Het wordt herhaald na 3 weken en is werkzaam 1 maand na de laatste toediening. Maak dus tijdig een afspraak bij ons om deze vaccinatie in orde te brengen.

Hartwormen

Hartworm is een parasiet die voorkomt ten zuiden van de as Parijs-Milaan (zie kaart), maar rukt stilaan ook noordwaarts op. Deze parasiet wordt overgedragen door muggen en de volwassen wormen leven in het hart en de longslagaders. Besmetting met de hartwormen kan leiden tot hartfalen en sterfte. Een geschikte preventie is dus van cruciaal belang.

Om uw hond te beschermen tegen hartwormen, dient u het juiste ontwormingsmiddel in te zetten. Vraag ernaar bij ons op de praktijk, zodat uw hond de juiste bescherming krijgt!!

De ontworming dient volgens volgend schema gegeven te worden: 1 maand v��r vertrek, de dag van vertrek, maandelijks tijdens het verblijf in het buitenland, dag van terugkomst en 1 maand n� terugkeer in Belgi�.

Zandvliegjes

Zandvliegjes komen voor in Zuid-Europa, voornamelijk in en rond waterrijke gebieden. Ze zijn belangrijk als vector voor de parasiet Leishmania. Deze parasiteert de rode bloedcellen van de gastheer en kan op die manier o.a. de lever, milt en het beenmerg aantasten.

Om steken van zandvliegjes te vermijden, houdt u de hond bij zonsopgang en bij zonsondergang best binnen, aangezien de vliegjes dan het meest actief zijn. Gebruik ook een dubbele muskietengaas.

Maar voor een optimale bescherming kan u de hond behandelen met spot-ons die ook werkzaam zijn tegen zandvliegjes. Deze zijn bij ons te verkrijgen.

Informeer u dus grondig vooraleer uw dier mee te nemen naar het buitenland en zorg voor een goede bescherming van uw dier, ook op vakantie!!!!