nuttige weetjes - katten

kitten in huis

vaccinaties

castratie en sterilisatie

ontwormen en vlooien bestrijden

ouderdomskwalen



kitten in huis

10 Tips om uw nieuwe pluizenbol een goede start te geven.

1. Geef het de tijd

Kittens worden soms geadopteerd als ze 6 weken oud zijn, maar 10 tot 12 weken is beter. Die extra weken die ze met hun moeder en broers en zussen doorbrengen, leren ze voor beter gedrag in de omgang met dieren en het wennen aan mensen. Een 6 of 7 weken oude kitten kan in de war zijn omdat hij te snel gescheiden word van zijn familie, hij kan bang zijn van mensen en zich verstoppen of weglopen als je contact probeert te maken. Als een kitten voorzichtig is behandelt en gewend is aan mensen, zal hij vriendelijker zijn en zich beter aanpassen. Als u een kittengaatuitzoeken, kijk dan naar degene die nieuwschierig is, niet bang is voor contact en klaar is om te spelen.

2. Zorg voor alle comfort

Kittens zijn ‘groei machines’ in het eerste jaar en hebben meer de behoefte aan verschillenden voedingsstoffen dan volwassen katten. Extra eiwitten voor spier een weefsel ontwikkeling, vet voor vetzuren en veel calorie�n zijn cruciaal voor u kittens gezondheid. Daarvoor is er speciaal samengesteld kitten voedsel die aan alle eisen voldoen, dat moet ongeveer een jaar gegeven worden.

Omdat uw kitten net weg is bij zijn moeder, moet hij zich warm en veilig voelen. Of het nu een kussen in een kartonnen doos is, of een speciaal poezen bed, geef hem altijd zijn eigen plaatsje, waar die even tot rust kan komen bij de drukte van het gezin vandaan.

Kattenbak training vergt ook even wat geduld maar hoeft niet moeilijk te zijn. Katten begraven namelijk instinctief hun ‘afval’. Zet de kattenbak in de hoek of in een andere afgelegen plek, kort nadat uw kitten heeft geslapen of heeft gegeten zet hem dan op de kattenbak. Als hij niet graaft of begraaft help hem dan met zijn voorpootje het voor te doen. Ook kan je je katje belonen als hij het goed heeft gedaan, en plaats hem om het uur ongeveer op de kattenbak. Net zolang totdat hij doorheeft waarvoor het is.

Voor de veiligheid van uw meubels, kunt u ook een krabpaal kopen.

3. Help hem met mensen ontmoeten

Als je kitten net thuis is, zullen er ongetwijfeld veel mensen het kleine katje willen zien en optillen, knuffelen en aaien. Maar dat kunt u beter beperken totdat uw kat zich heeft aangepast aan zijn nieuwe huis. Zet zijn bedje, kattenbak en eten in een rustige ruimte waar hij zeker is van zijn veiligheid. Laat hem 1 iemand per keer goed kennen, zodat hij u en uw aanraking goed leert kennen.

Pas goed op met kinderen jonger dan 5 jaar, jonge kinderen kunnen namelijk heel ruw en hardhandig omgaan met jonge katjes. Ouder kinderen kan je goed leren hoe ze met het katje om moeten gaan en hoe ze hem op moeten tillen. Ze moeten leren een kat nooit bij zijn oren, staart of nekvel te pakken. Laat ze zijn hoe je een kat zachtjes kan aaien van kop tot staart. Hou altijd uw kinderen in de gaten als ze met de kat spelen.

4. Maak je huis kitten klaar

Kittens kunnen verstrikt raken of stikken in iets wat slingert of hangt. Houd daarom uw nieuwe huisdier veilig, door het veilig opbergen van kabels en dat soort dingen.

Om te voorkomen dat ze aan uw telefoondraad of iets dergelijks gaan kauwen kunt u deze bundelen of buiten uw kats bereik zetten.

Elastiekjes, sieraden, kerstversiering en andere kleine dingen kunnen gevaarlijk zijn voor uw kitten, die kunnen ze namelijk inslikken. Verwijder ook giftige planten en houd het toilet deksel naar beneden. Kijk ook uit dat hij niet in aanmerking kan komen met schoonmaakmiddelen.

Kijk ook goed uit dat hij niet stiekem in de wasmachine of droger klimt.

5. Kennis maken met het huis

Laat uw kat voorzichtig het huis kennen, kamer voor kamer. Laat hem loslopen in de kamer en praat zachtjes tegen hem. Als hij dingen doet die hij niet mag in een kamer zoals bijvoorbeeld op bed, haal hem er dan vanaf en herhaal dat. Breng hem elke keer terug naar zijn ruimte en herhaal dit met elke kamer net zolang totdat hij het huis kent.

6. Help hem wennen aan andere dieren en andersom

Als je een nieuwe kitten in huis neemt, zorg er dan voor dat alle andere dieren bij de dierenarts zijn geweest en geen ziektes hebben. Als de kitten in zijn of haar veilige ruimte zit zal de ‘oude’ kat wel wat rond komen snuffelen, geef de oude kat ook extra aandacht zodat hij zich niet achtergesteld voelt. Zodra de kitten zich comfortabel voelt kunnen ze elkaar kort ontmoeten. Blijf wel bij ze in de kamer als ze elkaar ontmoeten. Als er veel gesist en gegromd word en veel vijandigheid is, haal ze dan uit elkaar en probeer het een paar dagen later nog een keer.

Laat een hond nooit alleen met een kitten, honden kunnen agressief worden of een kitten kan zijn klauwen in de hond zetten. Zorg ervoor dat de hond aangelijnd is als ze elkaar ontmoeten en verder kan je het gewoon hetzelfde doen als bij de kat-kat ontmoeting. Laat ze elkaars geur kennen, en laat de kat niet wegrennen omdat de hond dan kan denken dat het een spelletje word om hem te achtervolgen. Beloon de dieren als ze zich rustig gedragen en laat een kitten nooit alleen met een hond totdat hij volgroeid is.

7. Houd het spelen veilig

  • Een kitten heeft een hele hoop energie en staat de hele dat te popelen om te spelen. Voor zijn veiligheid moet je het speelgoed wel zorgvuldig kiezen. Voorkom het spelen met speelgoed met kleine onderdelen die kunnen loskomen of die hij kan inslikken. Kijk uit met scherpe randen en met dingen zoals touw, draad en lint omdat dat gevaarlijk is om in te slikken.

    Kleine nep dieren zoals muizen en vissen aan een hengel zorgen voor uren speelplezier.

8. Breng een bezoekje aan de dierenarts

Ga binnen een dag of 2 na zijn aankomst met uw kitten naar de dierenarts. Die zal hem onderzoeken op bijvoorbeeld vlooien en wormen. Bij 8 tot 9 weken kunnen ze een vaccinatie krijgen en bij 12 tot 14 weken nog een keer. Kittens kunnen reeds worden gesteriliseerd of gecastreerd als ze 8 weken oud zijn.

9. Maak het leuk voor uw kat als hij alleen thuis is

Als u de hele dag werkt en uw kat zich in zijn eentje moet vermaken in huis zorg dan dat hij zich prettig voelt, laat hem achter met een schone kattenbak en genoeg eten drinken, zorg ook ervoor dat hij voldoende speelgoed heeft en toegang heeft tot alle kamers waar hij in mag. U kunt ook de radio aanlaten zodat hij zich niet alleen voelt. En als u kat de hele dag alleen in geweest, zorg er dan voor als u thuiskomt dat u uw kat voldoende aandacht geeft of een beetje extra aandacht door met hem te spelen.

10. Zorg ervoor dat hij niet veel miauwt omdat hij zich alleen voelt

Als je, je kitten mee naar huis neemt, kan hij zijn familie missen. Uit verwarring kan hij veel gaan miauwen of midden in de nacht wakker worden en miauwen. Stel hem dan op zijn gemak door hem op te pakken, te aaien en op een rustige toon tegen hem te praten. Ook kan je een tikkende wekker in een handdoek wikkelen en die bij hem leggen zodat dat hem herinnert aan de hartslag van zijn moeder.

Kittens hebben zoveel energie en ze moeten actief blijven om gelukkig te blijven. Als je 2 kittens neemt in plaats van 1 zullen ze gaan spelen, vechten en worstelen met elkaar en zich waarschijnlijk minder eenzaam voelen. En het is ook nog eens erg leuk om te zien



welke vaccinaties moet mijn kat krijgen?

  • FeLV (Feline Leukaemie Virus) - Feline Leukemie Virus (FeLV) FeLV is over de hele wereld verspreid. De meest voorkomende oorzaak van verschillende soorten tumoren bij katten, waaronder lymphoma, lymfosarcoma en leukemie. Daarnaast kan het virus het afweersysteem van de kat ondermijnen waardoor normaal gezien vrij onschuldige infecties plots fataal kunnen verlopen.
  • Kattenziekte - Kattenziekte heeft een acuut, zeer ernstig ziektebeeld, met diarree, koorts, bloedarmoede en zeer snel uitdrogings-verschijnselen. Kattenziekte heeft vrijwel altijd een dodelijk verloop.
  • Niesziekte - Het meest kenmerkende verschijnsel is niezen. Verder varieert het ziekte beeld van een milde vorm waarin naast het niezen nauwelijks verschijnselen merkbaar zijn tot een ernstige vorm met zowel ontsteking van de neusholte als ontsteking van ogen, keel en mondholte. In de ernstiger vorm voelt de kat zich ook echt ziek, heeft koorts en wil niet eten en drinken. Meestal zal ook zo'n kat met een goede behandeling gelukkig kunnen herstellen, bij uitzondering kan de infectie tot de dood leiden. Soms blijven herstelde dieren nog zeer langdurig niezen.
  • Hondsdolheid - Voor de kat geldt hetzelfde als de hond: bij reizen naar het buitenland of de Ardennen onder Samber en maas is een hondsdolheidvaccinatie verplicht.


castratie en sterilisatie

Steriliseren/castreren is beschermen!

Tenzij u fokplannen zou hebben met de kat, adviseren wij altijd de kastratie of sterilisatie van uw kat. Hieronder wordt duidelijk waarom.

Voordelen van kastratie bij de kater

  • Geen sproeigedrag.
  • Minder de neiging hebben om weg te lopen.
  • Minder vechten met andere katten, wat het risico op infecties en ziektes alleen maar verkleint.
  • Intomen van de kattenpopulatie.

Voordelen van sterilisatie van de kattin

  • Geen krolsheden meer: een kattin kan vanaf de leeftijd van vijf maanden krols worden, dit zijn vaak onophoudelijke zaagconcerten. Afhankelijk van het seizoen kan dit maandelijks terugkomen, soms is dit minder en soms ook vaker.
  • Geen ongewenste zwangerschap.
  • Minder de neiging hebben om weg te lopen.
  • Intomen van de kattenpopulatie.


ontwormen en vlooien bestrijden

Regelmatig ontwormen is belangrijk

Darmwormen zijn bijna overal, zowel binnen als buiten. Het is dus praktisch onmogelijk om te voorkomen dat uw kat ermee in contact komt, of het nu in uw tuin is of als hij ergens anders rondloopt. En zelfs als uw kat meestal binnenblijft, loopt hij nog steeds een risico.

Bovendien kan uw kat er aan de buitenkant gezond uitzien, zelfs als hij wormen in zijn lichaam heeft. Veel symptomen zijn pas zichtbaar als het probleem ernstig is, dus voorkomen is beter dan genezen.

Al deze factoren maken regelmatig ontwormen belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van uw kat.

Deskundigen bevelen minstens 4 keer per jaar aan

U moet uw kat minstens elke 3 maanden ontwormen - dus minimaal 4 keer per jaar.

Maar soms moeten jonge katten en katten met een levensstijl die hen kwetsbaarder maakt voor infectie - zoals katten die veel jagen - vaker ontwormd worden. Ik help u de juiste keuze te maken wat de juiste frequentie is voor uw huisdier en zijn manier van leven.

Vlooien bestrijden

In de zomerperiode lopen onze huisdieren weer meer risico om vlooien en teken op te lopen. Naast directe irritatie en het veroorzaken van huidbeschadigingen kunnen deze parasieten ook ziektes overbrengen. Het is dus in het belang van mens en dier om tijdig honden en katten te behandelen om besmetting te voorkomen. Hiervoor zijn de laatste jaren diverse goedwerkende en voor mens en dier veilige middelen op de markt verschenen.

De levenscyclus van de vloo

  • Naast katten- en hondenvlooien worden bij hond en kat ook konijnen- en egelvlooien gevonden. Dit wijst er op dat er een behoorlijke (niet te bestrijden) infectiebron buitenshuis aanwezig is. Het grootste deel van de vlooiencyclus speelt zich, zoals misschien bekend, af in de leefomgeving van huisdieren.

    Op alle plekken waar besmette dieren komen kunnen eitjes, larven en poppen worden aangetroffen. Met name rond de ligplaatsen, omdat vlooieneitjes vooral ’s nachts worden gelegd. Volwassen vlooien blijven meestal het hele leven van de vlo aanwezig op de eenmaal gekozen gastheer.

Problemen van vlooien

De belangrijkste problemen die vlooien veroorzaken zijn jeuk door het gekriebel van rondlopende vlooien of als gevolg van een vlooienallergie en bloedzuigen. Dit laatste kan voornamelijk bij pups en kittens binnen enkele dagen tot verzwakking en zelfs sterfte leiden.

Bij een grote vlooiendruk kan ook de mens belaagd worden en huidreacties worden veroorzaakt.

Tenslotte kunnen vlooien infecties overbrengen. De bekendste hiervan is de lintworm. Zonder vlooien g��n lintworm en dus moeten ze altijd beide bestreden worden wanneer de “rijstekorrels” of “maden” rond de anus of in de ontlasting zijn gezien.

De laatste jaren zijn er veel effectieve en gemakkelijk toe te dienen produkten op de markt gekomen, in de vorm van tablet, halsband of pil. Ik help u graag het meest geschikte produkt voor uw huis dier te kiezen!



ook de kat vertoont ouderdomskwalen

Men zegt dat een ��n jaar oude kat te vergelijken is met een adolescent van 16 jaar. Een twee jaar oude kat zou te vergelijken zijn met een persoon van 21 jaar. Als vuistregel spreekt men van een middelbare tot senior leeftijd bij een kat die 10 jaar of ouder is.

Maar elke kat is anders. De ene vertoont sneller verouderingsverschijnselen dan de andere. Het verouderingsproces kan verschillende fysieke veranderingen en gedragswijzigingen veroorzaken.

Uw dierenarts is het best geplaatst om u en uw huisdier bij te staan in de aangepaste verzorging die een oudere kat nodig heeft.

Hoe help ik mijn kat tijdens zijn seniorjaren?

  • De huid van de oudere kat wordt wat dunner, minder elastisch. Vaak likken deze katten zichzelf minder schoon zodat ze wat vaker geborsteld moeten worden. De klauwen van een senior kat zijn vaak te lang, erg dik en broos. Dit moet regelmatig nagekeken worden om het risico op ingroeiende teennagels te vermijden.
  • Vooral het hart en de nieren zijn gevoelig voor slijtage (zie verder). Reageer onmiddellijk en laat uw dier aangepaste medicatie toedienen. Wacht niet totdat de symptomen veel te ernstig zijn geworden voor een doeltreffende behandeling.
  • Het is normaal dat uw huisdier bij het ouder worden wat minder actief wordt. Hierdoor heeft uw kat ook wat minder calorie�n nodig. U stapt best tijdig over naar een aangepaste seniorvoeding, die niet enkel qua calorie�n, maar ook qua voedingsstoffen volledig is aangepast aan het leven van een oudere kat. Zwaarlijvigheid kan immers lijden tot suikerziekte.
  • Het bewegingsstelsel kan arthrose vertonen en daarvoor zijn degelijke geneesmiddelen beschikbaar.
  • De laatste jaren is pas duidelijk geworden dat veel oude katten last hebben van hypertensie (een verhoogde bloeddruk). De twee meest voorkomende oorzaken hiervan zijn nierfalen en een te sterk werkende schildklier. Hypertensie kan bij de kat tot blindheid leiden.

Af en toe een bezoek aan de dierenarts kan dus zeker bijdragen tot de gezondheid van uw ouder wordende kat. Soms worden symptomen van een ernstige aandoening door de eigenaar verkeerdelijk als “normaal voor een oudere kat” ge�nterpreteerd. Eigenlijk wordt bij elke seniorkat best 1 � 2 keer per jaar een bloedonderzoek gedaan. Er zijn namelijk een aantal aandoeningen die zo op te sporen zijn, nog voor de eigenaar al bepaalde ziektesymptomen heeft opgemerkt. Een vroegtijdige behandeling verbetert niet alleen de levenskwaliteit maar ook de levensduur van uw kat.

Wanneer moet ik mijn dierenarts raadplegen?

Als uw oudere kat ��n of meer van de volgende symptomen heeft:

  • Minder actief zijn - Bij sommige katten is dit moeilijk te evalueren! Merkt u echter dat uw dier veel meer slaapt dan gewoonlijk, moeilijker trappen klimt of met moeite op en af zijn of haar favoriete ligplaatsen springt, laat dit dan onderzoeken.
  • Verandering in gewicht en/of eetlust - Uw kat krijgt best ook een voeding aangepast aan zijn of haar leeftijd en gezondheidstoestand. Naargelang deze toestand kan uw dierenarts u een aangepaste voeding aanraden, bv. bij nierproblemen, zwaarlijvigheid, tandproblemen,…
    Verschillende ziekten kunnen aanleiding geven tot een wijziging van de eetlust bij de kat. Steeds zin hebben in een ander soort (zachte) voeding al dan niet samengaand met speekselen kan wijzen op tandbeschadiging en tandpijn. Een regelmatig voorkomende leeftijdsgebonden aandoening die een verhoogde eetlust veroorzaakt is hyperthyro�edie (een te snel werkende schildklier). Dit wordt veroorzaakt door een gezwel van de schildklier (in 98% van de gevallen goedaardig). De symptomen zijn o.a. gewichtsverlies ondanks verhoogde eetlust, braken, verhoogd hartritme, verhoogde activiteit en soms gedragsveranderingen (vaak agressiever). Laat uw kat zo snel mogelijk onderzoeken als u ��n van deze symptomen waarneemt.
  • Veranderingen in wateropname en plasgedrag - Als uw kat veel meer gaat drinken dan voorheen, wijdt dit dan niet aan “de leeftijd”. Dit is vaak een symptoom van een ernstige aandoening. De meest voorkomende oorzaken van een verhoogde wateropname bij een oudere kat zijn suikerziekte, nierinsuffici�ntie of een te sterk werkende schildklier (hyperthyreo�die). Urinedruppelen en/of naast de bak plassen zijn ook probleemsignalen.
  • Slecht ruikende mondgeur, bloedend tandvlees - Een goede mondhygi�ne is niet enkel belangrijk voor de tanden en de mond, maar ook voor de algemene gezondheid! Bij elke kauwbeweging van een erg ontstoken mond kunnen kiemen in het bloed dringen en zo hart, lever en nieren bereiken. Bij het verouderen kan er tandplak, tandsteen en tandvleesontsteking ontstaan. Daarenboven kunnen gezwellen in de mond, algemene infecties en ziekten zoals nierinsuffici�ntie een slechte mondgeur veroorzaken.
  • Vermindering van de zintuiglijke functies (blindheid, gehoorverlies) / scheve kopstand / veranderingen aan de ogen - Verschillende oorzaken zijn mogelijk, consulteer uw dierenarts. Bij een suikerzieke kat kan er zich bijvoorbeeld in een paar dagen tijd staar (cataract) ontwikkelen.
  • Cognitieve veranderingen - Katten kunnen, net zoals mensen, lijden aan leeftijdsgebonden dementie. De meeste gegevens in verband met deze aandoening (studies, behandelingen) zijn echter enkel bij honden gekend. Stilaan komt er toch meer en meer informatie vrij over deze aandoening bij katten. Er bestaat een behandeling die een deel van de katten doet verbeteren.

Deze lijst is niet limitatief. Als u denkt dat uw oudere kat “niet zichzelf is” aarzel dan niet om hem of haar te laten nakijken door uw dierenarts want het verbeteren van zijn of haar levenskwaliteit kan vaak al gebeuren via weinig ingrijpende adviezen en/ of onderzoeken.

TIP: vul deze vragenlijst alvast in voordat u met uw senior kat op consultatie komt